25 let HK Moravske Toplice

Na dan prvega od treh dobrih mož, na Miklavževo, bi moralo biti v HK Moravske Toplice veselo. Pa ni bilo, čeprav ta dan proslavljajo rojstni dan kluba. Poseben razlog za slovesnost je četrt stoletja delovanja, a kaj ko jim je pandemija svečanost preprečila. V klubu so imeli načrt povabiti vse aktivne člane kluba in tiste, ki so jim v preteklosti pomagali na svečanost, ki bi potekala v hotelu Livada, a so vse načrte prestavili na poznejši termin.
HK Moravske Toplice je najmlajši slovenski klub hokeja na travi. Ustanovljen je bil 6.decembra 1996. Takrat smo imeli v Pomurju dve igrišči z umetno travo, v Moravskih Toplicah pa je bilo zgrajeno tretje, s čemer so bili podani pogoji za nastanek kluba. Na omenjeni datum so se v sejni sobi Občine Moravske Toplice dobili ustanovni člani in začrtali smernice za nastanek kluba. Glavni iniciatorji so bili Štefan Škerlak, Štefan Vučak, Ludvik Zelko in ostali a priznati moramo, da jim je ob strani stala Občina Moravske Toplice, katero je takrat vodil Franc Cipot. Že takoj spomladi so se zbrali igralci, ki so sestavljali člansko vrsto, v prvi sezoni pa sta za klub igrala tudi Hrvata Krsto Nikolič in Nino Bartolec. V klubu so takoj zatem začeli z zbiranjem hokejskega naraščaja, katerega so večinsko našli na Osnovni šoli Bogojina. Kaj kmalu je bila ustanovljena tudi selekcija članic. Klub je našel svoj domicil na igrišču z umetno travo v športnem parku Terme 3000, kjer deluje še danes. Ob nastanku je klubu predsedoval Jože Škerlak, za njim je en mandat bil predsednik Drago Šinkec, za njim pa je tri mandate vodil klub Franc Kučan. Trenutno je z svojim drugim mandatom na čelu kluba Jože Črnko, ki je aktiven v klubu od samega začetka. Zanimo je tudi dejstvo, da sta v klubu še dva igralca članske vrste, ki sta bila člana kluba že ob nastanku. To sta Peter Fras in Dejan Kučan.
V svojem 25-letnem delovanju klub ni dosegel rezultatskih presežkov. Članska vrsta se ponaša z dvema naslovoma evropskega pokala kategorije Challenge, članice pa imajo svoj presežek v osvojeni interligi v času, ko je le-ta bila najmočnejša. Je pa res, da so v klubu ves čas delali za dobro hokeja. Pravzaprav so dejavnosti bile bolj usmerjene v razvoj slovenskega hokeja kot v sam klub. Z nastankom kluba so vsega nekaj let pozneje začeli z popularizacijo tega športa. Avtor tega prispevka je hokejsko dogajanje vse bolj ponujal slovenski javnosti, kmalu zatem pa so v klubu začeli izdajati t.i. E-novice katere brezplačno že 20 let pošiljajo po Sloveniji in v tujino. Povzemajo dogajanja v slovenskem hokeju na travi pa tudi vse svetovno pomembne dogodke in rezultate. Klub je v sklopu Soboških dni izpeljal prvi ulični hokej na svetu v čemer še danes vidijo v Moravskih Toplicah pravo poletno športno popestritev za prihodnost. Odlično so se jim prijeli hokejski kampi katere izvajajo že 15 let. In če vemo da vsako leto pripravijo kamp drugi teden v juliju in predzadnji v avgustu moramo priznati, da je šlo skozi to dejavnost skoraj 1000, pretežno zadovoljnih otrok. HK Moravske Toplice je prva štiri leta bil promotor hokeja na travi na Olimpijskem festivalu v Ljubljani, kjer je imel prepoznavno stojnico in kot edina športna panoga za obiskovalce pripravil tudi nagradne igre. Vlagajo v razvoj mladih kadrov. Ponosni so na dva obetavna mlada sodnika in sedem na sveže izobraženih trenerjev.
A v klubu še zdaleč niso zadovoljni z prehojeno potjo. Predvsem so si že od začetka želeli več sodelovanja z samim krajem Moravske Toplice kakor tudi s Termami 3000. Z slednjimi so si želeli predvsem poslovnega sodelovanja in hoteli, da bi bili dodana vrednost tega turističnega kraja. Pa ni šlo. Predvsem so si želeli, da bi v Moravske Toplice prihajali klubi na priprave, z čimer bi klub imel odlične sparing partnerje in dobil smernice razvoja hokeja po Evropi. Kaj hitro je sodelovanje počilo na področju infrastrukture, saj je lastnik igrišče uporabljal pretežno za javne prireditve in ne za športne aktivnosti. S tem se je igrišče, ki je izredni kapital, poškodovalo do te stopnje, da danes ni več uporabno za resno aktivnost. Žal. Zelo pozno so dobili klubske prostore, ki so duša kluba. In še je stvari, ki jim ne dajo miru. A o tem in o pogledu kluba v prihodnost več v naslednjem prispevku.
(jč)