Čaka se na korak naprej

Da je bilo minulo leto kljub pandemiji pri slovenskih hokejistih precej živo smo že omenili. Z izjemo dvoranskega prvenstva je ostalo tekmovalno dogajanje bilo izpeljano po pospešenem postopku, pa tudi ostalih hokejskih aktivnostih ni manjkalo. Kakšen vtis pa smo dobili pri delovanju klubov? Vsekakor ne moremo mimo dejstva, da je v Lipovcih še vedno epicenter slovenskega hokeja na travi. Vas živi z klubom in vedno je prijetno videti koliko ljudi se zbere zlasti na tekmah evropskega pokala. Ne moremo mimo dejstva, da bi takega obiska bil vesel tudi prenekateri slovenski nogometni prvoligaš. Ob tem imamo vedno znova občutek, da se igralci počutijo v klubu prijetno in redko so tekme, da ekipa ni popolna. Pa še eno dejstvo ugotovimo ob gledanju tekem kjer igra HK Lipovci: v klubu so številni igralci, ki imajo krepko preko 30 let, nekaj jih je celo opravilo srečanje z četrtim križem. Kakšna lojalnost klubu in hokeju! Ob tem velja še omeniti, da imajo v klubu precej podmladka. Prednost pri treniranju je v tem, da prav vsak naraščajnik lahko pride na trening z kolesom in vožnja do igrišča ne bo daljša kot 5 minut. Omenimo, da Lipovci imajo že skoraj 1000 vaščanov, to pa je že garancija za precej otrok. Žal se je v minulih letih pričakovalo, da bomo v Lipovcih dobili tudi novo žensko ekipo, pa sedaj več nihče ni prepričan, da se bo to zagotovo zgodilo. Opozoriti pa moramo tudi na preteče nevarnosti. Klub je pretežno odvisen od predsednika Maučeca, ki je glavno gonilo kluba. Postavlja se upravičen strah, kako bi klub prenesel njegovo odsotnost. Razen tega so v preteklosti imeli težave z vključevanjem mladih v trenersko in sodniško strukturo. Sedanje stanje je precej boljše in morda je celo dobro, da jih je odhod Petra Katovskega prisilil v samostojno delovanje.
Klub je kombinacija izkušenosti in mladosti. V člansko vrsto se je v tej sezoni vključilo precej kadetov, vendar brez namere koga žaliti moramo priznati, da je izvenserijska generacija, ki je igrala evropsko B skupino skoraj neponovljiva.
Hokejisti Triglava Predanovci se po res stresnem obdobju in občutku, da klubu ni rešitva počasi pobirajo. A že sedaj se zdi, da se vsi zavedajo, da se navzdol pada, navzgor so pa koraki težki. Toda v klubu deluje tandem Tomi Zrinski in Matjaž Potokar in kaže, da bo to rešilna kombinacija. Povejmo, da je Triglav klub, ki je dal vrsto vrhunskih igralcev, kjer pa so številni prehitro končali z hokejem. Klub je imel tudi najboljše mladinske in šolske treninge in celo urejene prevoze na vadbo. Če se spomnimo, da so iz tega kluba prihajali odlični evropski sodniki, se nam sedaj lahko le kolca po tistih časih, saj se je od tam vodilo tudi delovanje slovenskega hokeja. To so bili časi Vita Fujsa in časi debelih krav. Toda sedanji igralci bi lahko bili vzor lojalnosti klubu. Potem ko so zelo pogosto z težavo sestavili ekipo se sedaj lahko privoščijo dve ekipi v dvoranskem prvenstvu. Kriza je nazaj v klubske vrste privabila številne igralce, ki kažejo, da še niso pozabili igrati hokej. Boleča točka pa je zagotovo podmladek. Kronični problem so tudi težave z sojenjem. Je pa res, da so se tudi iz tega kluba dobro odzvali na udeležbo na trenerskih seminarjih, saj Zakon o športu iz leta 2017 zahteva v klubu izobraženi kader. Pohvala gre tudi selekciji članic, ki kljub visoki povprečni starosti nimajo težav z sestavo ekipe in dobro vnovčujejo izkušnje.
HK Moravske Toplice je naš najmlajši klub in zdi se, da je bilo potrebno 25 let, da so se stvari začele urejati in da eni sploh vedo kaj pomeni biti član kluba. Trenutno klub organizacijsko dobro deluje, ni težav ne z sojenjem ne z treniranjem, saj so prav iz tega kluba vedno na izobraževanju imeli najboljšo udeležbo. V selekciji članov sta še dva igralca ki sta iz časa ustanovitve kluba (Küčan in Fras) . Vsekakor pa je nenavadno, da v članski vrsti ni vztrajnosti, saj večina igralcev preneha z igranjem že krepko pred 30.-imi leti starosti. Letos se je pomladila selekcija članic, ki pa bi lahko veliko obetala. Za člansko vrsto so vsaj štiri igralke, ki bi se lahko hitro priključile vzornicam, a trenutno so v obdobju, ko je potrebno kvalitetno delo z temi igralkami. V klubu imajo trenutno največje težave z najnižjimi selekcijami. Po kovid obdobju praktično ni novega priliva naraščajnikov in v klubu je zaradi tega že precej nestrpnosti. Toliko bolj, ker se ob dobrih pogojih za delo v Tešanovcih gradi tudi novo igrišče. Ja, po več kot 30-ih letih bomo v Pomurju dobili novo hokejsko igrišče. In v klubu upajo da bo le-to privabilo več hokejskega naraščaja, saj so na začetku delovanja kluba prav Tešanovci bili najmočnejša baza hokejskega naraščaja.
Ob tem povejmo, da bo prihajajoči vikend drugi tekmovalni dan dvoranskega prvenstva. Hokejske aktivnosti v puconski Zeleni dvorani se bodo začele ob 10.00 uri in se končale ob 17.30 uri. Prvi vikend je ponudil obilo dobrih in izenačenih tekem in zakaj ne bi bilo tako tudi tokrat.
(jč)