Dejan in Peter: hokej imava enostavno rada

Na tokratni klepet sta bila povabljena igralca HK Moravske Toplice, ki sta v klubu od samega začetka delovanja in sta še v tem trenutku nenadomestljiva v članski ekipi. Gre za Petra Frasa in Dejana Küčana, ki sta bila ob začetku treniranja hokeja na travi stara dobrih 11 let. V vseh teh letih sta odigrala skoraj vse tekme  za katere sta bila registrirana in se udeležila vseh tekem interlige in tekem evropskega pokala. In če neki šport treniraš dobrih 25 let verjetno ni dvoma, da ga moraš enostavno imeti rad. Prav zato je bilo zanimivo slišati nekaj njunih odgovorov o hokejski preteklosti.
– Kako se je začela vajina hokejska zgodba?
Dejan, Peter. ”Gospod Škerlak je nekega dne prišel v našo telovadnico v Bogojino in predstavil hokej na travi. Povedal je da bomo dosti tekmovali, potovali, srečevali nove prijatelje in tako smo začeli. Takrat nas je prišlo na predstavitev ogromno otrok iz več razredov, se pa spomniva, da nas je največ prišlo iz sedmega razreda.”
– Kako sta doživela prva leta treniranja?
Peter: ”Treningi so bili povsem drugačni kot danes. Bili so nekvalitetni, streljali smo na gol, si podajali in potem šli igrat. Nihče ni imel posebnega znanja za treniranje. Povsem drugače kot je to danes.”
Dejan:”Sam se sicer ne spomnim samih treningov, vem pa kako je bilo na prvi članski tekmi.  Po tekmi kadetov je prišel k meni trener in povedal, da bom igral še za člane. Pa se se preoblekel v velik rumeno črni dres in šel igrat. Spomnim se, da smo zmagali 1:0. Prav tako smo zmagali še naslednji dve tekmi z istim rezultatom.”
– In kakšna je bila oprema?
Dejan, Peter:”Z opremo nikoli ni bilo težav. Palice so bile rumene, znamke TK. Le dresi so nam bili preveliki, ko smo dobili nove. Tudi prve rokavice niso bile  varne. Ampak, takrat je bila taka oprema.”
– Kako se spomnita Interlige?
Dejan, Peter:”Mednarodna liga je bila odlično nastavljena, le vodena je bila slabo. Nekaj sezon so v njej igrali klubi iz šestih držav. Ni bilo pravega reda in tako je stvar razpadla. Tudi z sojjenjem so se stalno pojavljali problemi. Skratka, to bi lahko bilo odlično tekmovanje. Takrat smo imeli več časa in dosti smo potovali. Neredko za dva dni.”
– Kako se spomnita prvih tekem evropskega pokala?
Dejan, Peter.”Na prvenstvo smo šli z straho spoštovanjem do nasprotnika. Vem, da smo dali svoj maksimum, kar danes marsi komu manjka. Prvenstvo je bilo na Dunaju in lovili smo gol priključka v tekmi za 3. mesto, kar nam je na koncu uspelo. Takrat je to bil Pokal pokalnih zmagovalcev. Vzdušje je bilo odlično in to so bile tekme katerih se ne pozabi.”
– Katerih tekem in gostovanj pa se najbolj spomnita?
Dejan, Peter:”Brez konkurence je to gostovanje v Litvi. Takrat smo igrali najboljši hokej. šli smo z veliko motivacije, na tekmah pa je bilo dosti gledalcev. Tudi mi smo imeli za sabo navijaško skupino. Zanimivo je bilo tudi na Finskem, kjer nismo bili v vlogi favoritov pa na koncu na Olimpijskem stadionu, kjer so se nekoč igrale hokejske tekme, v finalu premagali domačine.”
– Kako to, da sta tako dolgo ostala aktivna v klubu?
Dejan, Peter:”Enostavno imava rada ta šport.Družba je prava in mnenja sva, da naju ta ekipa še rabi. Bili so tudi hudi časi, toda če imaš rad to kar delaš, potem vztrajaš.”
– Kaj mislita, da lahko še data hokeju?
Dejan, Peter:”To je odvisno od tega če imaš otroke v istem klubu. Najino so trenutno v drugih športih, toda pri otrocih se stvari hitro spremenijo.”
– Kako gledata na trenutno stanje v slovenskem hokeju?
Dejan, Peter:”Stanje je precej slabše kot pred desetimi leti.Narobe je, da se nič ne dogaja na razvoju hokeja. V Lipovcih so mačehovski do hokeja in so zadovoljni, da so prvi v ligi z tremi klubi, kar je zelo žalostno. Klubi bi morali med sabo sodelovati česar danes ni. Voda nam teče v grlo.”


Foto: Peter Fras in Dejan Küčan na igrišču v Moravskih Toplicah.
(jč)