Dvorana ponudila vsega po malem

Letošnje dvoransko prvenstvo Slovenije je bilo 32-to z oznako državnega prvenstva. Za spremembo od lanskega leta se je dvoranski hokej letos vrnil v dvorano Osnovne šole 3 v Murski Soboti, kjer so bile odigrane tekme skupinskega dela, Zelena dvorana pa je gostila zgolj finalni turnir.Tokratno prvenstvo se je končalo dokaj hitro, saj se ne spomnimo, da bi zaključni turnir bil odigran že v januarju. A to ni spremenilo ”umetniškega vtisa” prvenstva.
In kaj je dvorana ponudila z igralnega vidika? Pri najmlajših, tistih do 12 let so na ZHNTS spet pripravili hokejske igre in tekme brez tekmovalnega značaja, kar se je pokazalo za zelo dobro. Druženja v izvedbi Andreja Graha, ki je ob zaključku pripravil še spominske diplome in darila za vsakega udeleženca so bila dobro sprejeta tako pri otrocih kot pri starših. In dobro bi bilo, da bi se ta način, ki je povzet po hokejsko razvitih evropskih državah tak tudi obdržal. Prva tekmovalna selekcija je letos bila U14, kjer sta tekmovali le dve ekipi. Za to starostno skupino smo na trenutke videli zelo dopadljiv hokej, primerljiv z tistim, ki ga gledamo pri vrstnikih v tujini. Podobno bi lahko rekli tudi za selekcijo U17, kjer smo letos videli bolj izenačene dvoboje, saj se je ekipa Triglava okrepila z Emo Vöröš, ki je prestopila iz Moravskih Toplic. Predvsem prvi in tretji dvoboj Lipovec in Moravskih Toplic sta bila odlična in nadvse kvalitetna. Slednji so nekoliko razočarali v finalnem srečanju v katerem niso imeli prave možnosti za uspeh. Kar lahko razglasimo za največji uspeh letošnjega dvoranskega prvenstva je udeležba še ene ekipe v ženskem dvoranskem prvenstvu. V HK Lipovci so namreč sestavili (po nekaj letih nastopanja z žensko ekipo v nižji selekciji) ekipo članic, ki je sicer imela že v uvodnem letu velika pričakovanja, a bo potrebno še nekoliko kilometrine, da se pride do uspeha.Pravzaprav imamo občutek, da so dekleta pogorela v silni želji po uspehu, saj so v uvodni tekmi z Triglavom visoko zmagle potem pa le padale v igri. Na prvenstvu se je pričakovalo več od članic Moravskih Toplic, ki so svojo najboljšo igro pokazale v prvem srečanju z Lipovci, pozneje pa igrale po sistemu toplo-hladno. Igra je bila neprimerljiva z tisto v Grazu in na tekmah evropskega pokala na Polskem. Je pa res, da se je tam igralo pod drugačnimi pogoji, predvsem pa ob drugačnem sojenju. Ekipa Triglava je igrala v skladu z pričakovanjem in iskreno povedano so z dvema zmagama proti Lipovcem celo prijetno presenetile.
Letošnje dvoransko prvenstvo v konkurenci članov je potrdilo nekaj dejstev, ki so se nakazovala, predvsem pa se je prebudila ekipa Moravskih Toplic, ki je na trenutke odigrala odličen hokej. Zmagovalna ekipa je letos ponovno moštvo Triglava Predanovci, ki je v prvenstvu sodelovala z dvema ekipama. Že večkrat smo omenili da verjetno prihaja obdobje dvoranskega primata Triglava in da se pri Lipovcih pozna menjava generacije. Triglav igra hitro, domiselno in občutek imamo, da se točno ve na katerem mestu mora v danem trenutku biti kateri igralec. Z to igro so opravili veliko dela tudi na evropskem dvoranskem pokalu na Portugalskem in lahko se jim le priklonimo. A kar je pri tej ekipi zaskrbljujoče je delo z mladimi. Že sedaj vemo, da bo prišlo čez določen čas do težav z manjkajočo selekcijo. Za člane Lipovec smo omenili, da se pozna, da so nosilci igre v zrelih igralnih letih. A kljub temu ti fantje še vedno igrajo z srcem in lahko le povemo, da se bo taka generacija težko ponovila. Fantom hvala za vse prikazano v preteklosti in čestitke za letošnje predstave. Letos so več od prejšnjih let prikazali igralci Moravskih Toplic. Precej zasluge gre Boštjanu Puhanu, ki jih je tudi fizično dobro pripravil in le žalujemo lahko, da je še nekaj igralcev, ki ne sledijo razvoju kluba. A leto se bo hitro obrnilo in nove priložnosti se bodo ponudile kaj hitro. Na letošnjem prvenstvu se je zgodil še en prelomni trenutek: finalni tekmi obeh članskih selekcij sta bili predvajani na kanalu katertega lahko spremljja vsa Slovenija. Majhen korak za dani trenutek, a upajmo da velik za prihodnost. Da pa vse le ne bi bilo tako lepo povejmo, da je na prvenstvu bilo tudi nekaj scen ki si jih v tem prestižnem športu ne želimo. Zelo dosti bo potrebno delati na sojenju in obnašanju ekip. Gre za atavizem iz preteklosti, ko se sodnikov ni zaščitilo, kar je pripeljalo do tega da danes lahko sodi vsak kdor želi. Ob tem se je pa vnašalo precej jeze v tekme in celo vplivalo na rezultate. Verjamemo da so na ZHNTS z povabilom tujih sodnikov želeli le najboljše, a občutka da je bilo kaj boljše nismo dobili. Uvodni turnir je dal vtis, da prvenstva sploh ne bo mogoče izpeljati do konca. Če temu dodamo še nekaj nešportnih potez na tekmah smo lahko ob dobrem hokeju tudi precej zaskrbljeni. Rešitve teh težav pa ne bo, dokler se klubi ne poenotijo. V danem trenutku za to ni nobene možnosti. Žal.
(jč)