Ella, slovenska vratarka iz ZDA

Pred leti smo omenjali, da je v slovenskem hokeju na travi bilo že precej igralcev iz številnih (pretežno evropskih) držav. Tako smo imeli registrirane Nizozemce, Angleže, Srbe, Madžare, Pakistanca, pa še bi lahko naštevali. Po zadnjem reprezentančnem nastopu članic v Lipovcih pa lahko povemo, da smo imeli tudi igralko iz ZDA. A tokrat gre za nekoliko drugačno zgodbo. Ella Edmonds, hčerka univerzitetnih profesorjev, ki je prva vratarka v slovenski ženski reprezentanci v hokeju na travi, ima slovenski potni list in urejeno slovensko državljanstvo, saj je njena mama Slovenka. In zato ni bilo dileme, kdo bo naš gost po prvenstvu pred dobrim mesecem.
– Kaj počne v življenju Ella Edmonds?
E.Edmonds: ”Jeseni bom začela hoditi na univerzo Brown, kjer bom študirala ekonomijo ob tem pa bom tudi igrala hokej na travi.”
– Imaš slovenski potni list in slovensko osebno izkaznico. Mar to pomeni, da imaš tudi stalno bivališče v Sloveniji?
E.Edmonds: ”Imam dvojno državljanstvo, saj je mama Slovenka. Res pa je, da imam slovensko osebno izkaznico in na njej so podatki stalnega bivališča tisti iz ZDA.”
– Kako to, da si za svoj šport izbrala prav hokej na travi?
E.Edmonds: ”Večina mojih vrstnic igra nogomet, jaz pa sem izbrala hokej na travi. Enostavno se mi je ta šport dopadel. Želela sem postati vratarka, a si je tega želelo še nekaj deklet. Toda izbrana sem bila jaz in zadovoljna sem s to izbiro.”
– Hokej igra tudi sestra?
E.Edmonds: ”Res je. Tudi Mia igra hokej na travi. Sedaj je stara 17 let in upam, da bo naslednje leto tudi ona prišla v Slovenijo in oblekla slovenski dres.”
– Si ti našla slovensko reprezentanco ali oni tebe?
E.Edmonds: ”Pravzaprav sem najprej spoznala Tima iz Hrvaške. Preko njega sem spoznala Petro (Dervarič) in pozneje Sanjo. Nato so me kontaktirali in sedaj sem tu – v vratih slovenske hokejske reprezentance.”
– Dekleta so te sprejela zelo dobro. Kako se počutiš v njihovi družbi?’
E.Edmonds: ”Že od samega začetka lahko trdim, da so me sprejele odlično. Sedaj sem tu tretjič in lahko povem da se počutim zelo prijetno. Vključujem se tudi v družbeno življenje. Začela sem z učenjem slovenščine in prepričana sem da bo vedno boljše.”
– Slovenski hokej na travi je mala družina. Te to ni oviralo ob prihodu?
E.Edmonds: ”Sploh ne. Zelo sem vesela, da sem vključena v to zgodbo. Vidim, da so tudi ljudje zelo vključeni v ta šport in to se mi dopade. Tu sem zaradi ljubezni do športa.”
– Si spremljala Olimpijske igre?
E.Edmonds: ”Največ sem spremljala slovensko košarkarsko reprezentanco in bila sem navdušena nad njihovo igro. Sem pa spremljala tudi hokejske rezultate. Sem ”fenica” Indije in me veselijo njihovi letošnji rezultati.”
– In kako sedaj kaže za vnaprej?
E.Edmonds: ”Želim si dobrega študija, nadgradnje rezultatov, predvsem pa, da bi bila zdrava.”Foto: Ella Edmonds
(jč)