Finalni turnir brez ruskih ekip

Za vse ljubitelje hokeja na travi sta zaključna turnirja na klubski ravni ena največjih tekmovalnih dogodkov v tekmovalni sezoni. Klubi sicer tekmujejo na različnih ravneh, pri čemer so najnižja tista tekmovanja kategorije Challenge, medtem ko največ zanimanja pobere evropska hokejska liga. ali hokejska evroliga. Le-ta ima vsako leto zaključni turnir v eni od hokejskih evropskih velesil, kjer se zbere na tisoče gledalcev da bi videli okronani najboljši moški in ženski ekipi posamezne sezone. Praviloma moški in ženske tekmujejo v istem kraju, ki bo letos nizozemski Amsterdam. Tako kot praktično v vseh panogah je tudi Evropska hokejska federacija izključila predstavnika Rusije in Belorusije. Resda kluba iz teh držav v preteklosti nista krojila evropskega vrha, sta pa v zadnjih letih redno osvajala mesta med 5 in 8. Na moškem zaključnem turnirju bo letos sodelovalo 12 ekip, (oz. 10, če izvzamemo omenjeni ekipi) medtem ko bo na zaključnem turnirju žensk osem ekip.
Moški turnir se bo začel v sredo 13. aprila z uvodno tekmo Saint Germain (Fra) in angleškim Surbitonom. Pred to tekmo bi se morala pomeriti Španski Atletic Terrassa in ruski Dinamo – ak Bars ter Minsk (Blr) in Arminem (AUT). A sta zmagovalca znana že v naprej zaradi omenjene izključitve. Na turnirju nastopajo še nizozemski Kampong, nemški HTC Uhlenhorst Mülheim, Club campo de Madrid iz Španije, nizozemski Bloemendaal, belgijski Dragons in nemški Rot Weiss Köln. Krona najboljši moški hokejski ekipi bo podeljena v nedeljo 18. aprila 2022 okrog 18.00 ure.
Tudi najboljše ženske ekipe bodo nastopale v Amsterdamu. Turnir najboljše osmerice se bo začel v četrtek 15 aprila in se bo končal v nedeljo 18. 4. 2022 obrog 15.00 ure. Pari prvega kola so Gantoise (Bel) – Surbiton (Eng), Hertogenbosch (Ned) – Pegasus (Irl), Amsterdam (Ned) – Club campo de Madrid (Esp) in Düseldorfer (Ger) in Junior FC (Esp).
Izpostaviti favorite je zelo nehvaležno delo, saj se krog favoritov v zadnjem času zelo širi. Moramo pa priznati da so v zadnjem desetletju v konkurenci članov največ pokalov pobrali klubi iz Nemčije in Nizozemske, res pa je, da se v zadnjih letih na pota stare slave vrača Anglija z svojimi klubi. Povsem podobna slika je v konkurenci članic, kjer pa moramo dodati še Belgijke. Toda če pomislimo, da šport dela zanimiv nepredvidljivost in presenečenje, lahko le upamo, da bomo na ekranih videli kakšno novo ekipo, ki se bo okronala z prestižno titulo.
(jč)