Franjo Kovačič: ”Hokej bom igral, dokler bo zdravje dopuščalo.”

Če pogledano po prijavnicah ekip za prihajajoče prvenstvo se pogosto srečamo z imeni , katera  so hokeju na travi zvesta že več desetletij. Ne bi pretiravali, če bi trdili, da so temu športu predani celo pretežni del življenja. In eden takih je Franjo Kovačič iz Puževcev, ki pri  zrelih letih še vedno priskoči na pomoč ekipi. Prav zato je bil Franjo pravi izbor za naš klepet, saj so družina kjer hokej igra tudi sin, pred materinstvom pa je igrala tudi hčerka.
– Kaj počne danes najstarejši aktivni igralec hokejskega kluba Triglav Predanovci?
F.Kovačič: ”Hodim v službo v avstrijska Gradec. Imam pa še vnuka in vnukinjo, kar pomeni, da mi ne ostaja preveč prostega časa.”
– In kaj je razlog, da si tako dolgo aktiven v hokeju?
F.Kovačič: ”Ko enkrat začneš potem vztrajaš. To je kot droga, le da smo mi vezani na hokej. Če temu dodam še dobro družbo je to zadosten razlog, da sem še pri hokeju.”
– Se spomniš začetkov hokejskih aktivnosti?
F.Kovačič: ”Seveda. začel sem v 5. razredo Osnovne šole Puconci. Kot marsikoga od nas je tudi mene k hokeju privabil Vojko Vučak. Prinesel je palice z telesni vzgoji, opravil nekaj vaj in nas nekatere že kmalu povabil na pravi trening. In … še sem tu.”
– HK Triglav je bil določeno obdobje zelo suveren. Pogosto je na domačih tekmah pometel z konkurenco. To je bilo v obdobju g.Fujsa. Kaj se je medtem spremenilo?
F.Kovačič :”Vse je pokvaril denar. Začelo se je plačevati za igranje. Prišlo je nekaj igralcev, ki so ob tem vnašali nesoglasja  in to je pripeljalo do razpada odlične generacije. Za nadomeščanje  odhajajočih igralcev je bilo premalo mladine in začele so se težave. Takrat so spet postali močni Lipovci in od takrat so suvereni in najboljši.”
 – HK triglav je bil leglo odličnih mladih hokejistov. Najbolj izstopata brata Fujs. Takrat ste tudi odlično sodelovali z. Osnovno šolo Puconci. Kaj je bilo takrat tako posebnega? Se je morda delalo tako kvalitetno z mladimi?
F.Kovačič: ”Takrat so bili dobri pogoji za delo.  Gospod Fujs je imel vse stvari urejene.Bil je urejen prevoz otrok na trening, kvalitetno se je treniralo in to je dajalo rezultate. Z potekom pogodbe g.Fujsu pa so se pogoji zelo spremenili.”
– Je pa res da so praviloma vsi hitro opustili igranje. zakaj?
F.Kovačič: ”To je res. Eni so začeli z službami, drugi šli v šole, eni spet odšli k nogometu…”
– Misliš da bi nekdanja interliga dvignila kakovost hokeja, ki je iskreno rečeno v zadnjih letih padla?
F.Kovačič: ”Interliga ni bila idealna. A nudila je obilo tekem. Vsekakor bi koristila hokeju. Toda danes so drugi časi. Vprašanje je, če bi igralci bili pripravljeni žrtvovati toliko vikendov za potovanja.”
– Kako si zadovoljen z rezultati zadnjega turnirja za evropski pokal vašega kluba?
F.Kovačič: ”Glede na kader in možnost treniranja je to naš maksimum. Ostali smo v skupini in to je bil cilj.”
– Verjetno se strinjaš, da je padec v kvaliteti vedno lahko hiter, začeti znova in dvigniti kvaliteto pa gre počasi. Se strinjaš?
F.Kovačič: ”Ja, z tem se povsem strinjam. Padci so vedno hitri in boleči, pobiranje pa počasno.”
– Koliko časa bomo Franja Kovačiča še videvali na hokejskih igriščih?
F.Kovačič: ”Dokler bo zdravje dopuščalo. Morda bom kmalu dočakal, da bosta začela tudi vnuk in vnukinja. Tega bi bil vesel.”
Franjo, uživaj v hokeju. In hvala za vse kar si dal temu športu.


Foto: Franjo Kovačič
(jč)