Hokejski spektakel v Nemčiji se je začel

Po enajstih letih je Nemčija spet organizator tekem evropskega prvenstva v hokeju na travi tako za ženske kot za moške. Kot se za Nemce pričakuje so tudi letos odlični organizatorji, gledelce na domačih tekmah pa štejejo v deset tisočih. In kar je najpomembnejše za slovenske ljubitelje tega športa je zagotovo dejstvo, da si tekme razen na kanalih Evropske hokejske federacije lahko ogledajo tudi na Šport TV. Kako pa izgleda stanje po petih tekmovalnih dneh? Članice so medtem odigrale tri kola in zaključile tekme v skupinskem delu Pravzaprav ni prišlo do  rezultatskih presenečenj, saj  je v skupini A osvojila prvo mesto Nizozemska pred Belgijo, Španijo in Italijo. V skupini B pa so na polnem izkupičku domačinke Nemke v hrbet pa jih gledajo Angležinje, Irke in Škotinje.  Na listi strelcev so z štirimi zadetki na vrhu Angležinja Howard, Belgijka Englebert, Nizozemka Jansen in Nemka Zimmermann. Zanimivo je, da v povprečju dekleta dobivajo več kartonov kot fantje, kakor tudi to, da so se vse tekme tretjega kola v konkurenci članic končale z  5:0.
Fantje so odigrali dva kola. Na polnem izkupičku pa so le Belgijci. Proti vsem pričakovanjem so Valižani presenetili domačine in igrali v prvem kolu z Nemci 3:3, ki pa so potem v drugem kolu premagali Nizozemce lažje od pričakovanega z prepričljivih 3:0. Od naših sosed sodelujejo v kategoriji članic Italijanke, ki imajo realno majhno možnost  za obstanek v tem kakovostnem razredu, medtem ko so pri članih udeleženci prvenstva Avstrijci, ki zaenkrat tudi nimajo rezultatskega presežka. Ob tem je zanimivo še eno dejstvo. Vels, ki je z Nemci igral 3:3 je pred desetletjem imel reprezentanco z katero se je Slovenija enakovredno kosala. Dosti slabše ni blo v srečanjih članic Italije in Slovenije. Na tabeli najboljših strelcev v konkurenci članov so z tremi zadetki na vrhu Anglež Bandurak in Belgijca Hendrickx in Van Aubel.
Prvenstvo se bo nadaljevalo z zadnjim kolom skupinskega dela pri moških, zatem pa bodo tekme na izpadanje v obneh selekcijah. Prvenstvo se konča v nedeljo 27. avgusta 2023.
(jč)