Indija se po Tokiu vrača v svetovni vrh
Dobri poznovalci športa vedo, da je hokej na travi eden najstarejših kolektivnih športov na olimpijskih igrah, saj ga igrajo na tem športnem druženju že od leta 1908, ko so Olimpijske igre potekale v Londonu. Povejmo, da ta šport ne prihaja iz Indije kot misli večina ljudi, ampak so ga začeli igrati v Angliji, Indijci pa so zgolj prevzeli od Angležev ki so takrat lomastili po deželi tam spodaj. Hokej na travi je postal ob kriketu njihov nacionalni šport in trenutno imajo v tekmovalnem pogonu vključenih krepko čez milijon prebivalcev. Indija je sredi prejšnjega stoletja bila gospodarica na hokejskih tekmovanjih saj je serijsko zmagovala na vseh velikih tekmovanjih. Pred dobrimi 40-imi leti pa je prišlo do precejšnjega upada rezultatov. To je tudi čas ko je hokej na travi postal globalno močan šport. Medtem je v svetovno hokejsko zvezo FIH vključenih že čez 140 članic. Olimpijske igre pa so Indijo spet uvrstile na svetovni zemljevid hokejskih velesil. In to tudi v ženski konkurenci, kjer doslej sploh niso blestele.Povejmo tudi da je hokej med top 5 po gledanosti tekem na olimpijskih igrah.
In kaj je ponudil hokejski turnir v Tokiu? V tekmi za 3. mesto so igralke Anglije premagale prav Indijke. V zelo izenačenem srečanju se je tekma končala z 4;3, potrebno pa je omeniti, da so v četrtfinalu Indijke premagale takšno hokejsko velesilo kot je Avstralija. V polfinalu pa so bile Nizozemke boljše od Angležinj z visokih 5:1, Argentinke pa od Indijk z 2:1 V finalu so v še eni hokejski poslastici Nizozemke premagale Argentino z 3:1, še prej pa v tekmi za 3. mesto Anglija premagala Indijo z 2:1. Finale je vsaj malo imel slovenskega pridiha, saj ga je sodila belgijska sodnica Laurina Delforge, ki je pred desetletjem bila nevtralna sodnica na turnirju v Moravskih Toplicah.
Moški turnir je prinesel obilico veselja Belgijcem,. Belgija v moštvenih športih ni osvojila zlate medalje od leta 1920, ko so bili na igrah v Antverpnu najboljši njihovi nogometaši. Zato je toliko bolj razumljivo zakaj so hokejisti prinesli toliko veselja v Belgijo.V polfinalu so Belgijci bili boljši od Indijcev z 2:5, Avstralci pa z 3:1 boljši od Nemcev. V tekmi za 3. mesto je Indija premagala Nemčijo z 5:4, v finalu pa se je tekma med Avstralijo in Belgijo končala z 1:1 Po kazenskih strelih so slavili Belgijci z končnim rezultatom 2:3.
(jč)