Kljub kovidu je bilo hokejsko leto bogato

Kljub temu, da je leto 2022 dodobra zaznamovala pandemija z kovid virusom se hokejsko dogajanje ni ustavilo. Pač, stvari so se prilagodile obstoječi situaciji in zdravstvenim zahtevam in praktično vsa prvenstva so bila kljub temu izvedena. Še več: pb vseh težavah so bila izpeljane še druge aktivnosti in z gotovostjo se lahko pove, da je iztekajoče se leto bilo brez odpovedi pomembnih hokejskih dogodkov.
Hokejsko leto se je začelo z dvoranskim prvenstvom, ki je sicer z izjemo finalnega turnirja potekalo tekoče. Kot rečeno je le zaključni turnir bil preložen na zadnji vikend v februarju, kar pomeni, da je bil po tekmah evropskega pokala. Množični okužbi med hokejisti se enostavno ni dalo izbeči. Kovid je bil tudi kriv za odpoved več evropskih turnirjev. V februarju je EHF sprejela  pravilnik, da se odslej na Evropska prvenstva reprezentance uvrstijo izključno preko kvalifikacij. Dotlej je namreč v hokeju na travi bilo Evropsko prvenstvo izpeljano po istem ključu kot poteka v nogometu t.i. liga narodov. To pomeni, da se nekatere reprezentance niti niso mogle uvrstiti na omenjeno prvenstvo. Kljub   problematični zdravstveni situaciji je bilo izpeljano prvenstvo v evropskih pokalih skupin v katerih so sodelovali slovenski klubi. Tako je Triglav bil gostitelj omenjenega prvenstva v Puconcih v Zeleni Dvorani in prvestvo končal brez osvojene točke. Bolje so se uvrstile njihove klubske kolegice, ki so sicer tekmovale na Polskem v zelo skrčeni skupini in osvojile drugo mesto. Na finalu dvoranskega prvenstva, ki je prvič potekalo po tekmah evropskega pokala so v konkurenci 13-letnikov slavili Lipovci, v konkurenci 16-letnikov in članic so slavile Moravske Toplice, pri članih pa prav tako Lipovci. To pomeni, da po dolgem času v Predanovce ni šel noben naslov. V tem času so na EHF zaradi vojne v Rusiji iz tekem evropskega pokala izključili klube iz Rusije in Belorusije. Kljub kovidu je bilo izpeljano dvoransko ekipno prvenstvo tudi na najvišji ravni.  V konkurenci članov so po visoki zmagi z 4:0 slavili igralci nizozemskega Blumentala, ženski finale pa je bil povsem nizozemski, saj sta v finalu igrali nizozemski ekipi Amsterdam inn Hortegebosch. Po rednem delu je bilo 2:2 po kazenskih strelih pa je slavila ekipa Amsterdama.
Prvenstvo na prostem se je začelo dokaj pozno. V začetku aprila so tekmovanje izpeljali tako, da so se tekme igrale v soboto in nedeljo.  Po tem ključu tekmovanja so v konkurenci 13-letnikov slavili Lipovci, ki so bili tudi najboljši pri 16-letnikih in članih. Pri članicah pa so slavile Moravske Toplice. Po domačem prvenstvu so bili izpeljani turnirji evropskega pokala. Slovenski hokej sta zastopala  HK Lipovci v kategoriji Challenge 1, medtem ko je Triglav gostoval v Gibraltarju v konkurenci Challenge 2. Lipov ci so z štirimi porazi izpadli razred nižje, v kateri so po eni zmagi in dveh porazih ostali igralci Triglava. To pomeni, da bomo v naslednjem letu v tem kakovostnem razredu imeli dva kluba. V mesecu juliju so se veterani Moravskih Toplic udeležili turnirja v Subotici, konec julija pa je bil izpeljan prvi t.i. Balkanski pokal na katerega so se sicer Slovenci prijavili, a po prvi tekmi zaključili turnir.  Gre za prvenstvo katerega je EHF nastavila manjšim reprezentancam za popestritev dejavnosti. V juliju je v Moravskih Toplicah bil izpeljan še en hokejski kamp katerega so ponovili v mesecu avgustu. Tokrat z rekordno udeležbo. Da so se hokejske aktivnosti razvlekle na celo leto potrjuje dejstvo, da so v začetku avgusta v Moravskih Toplicah gostovali mlado hokejisti iz Splita. Naši hokejisti so jim obisk vrnili v mesecu septembru. Je pa avgust prinesel v slovenski hokej pomembno popestritev. V tekmovanje se je prvič vključila ekipa članic iz Lipovcev. Lipovci so konec avgusta ponovno izvedli t.i. Hokejskop noč. Le-ta se je poklopila z uradno otvoritvijo tribun ob igrišču v Lipovcih. Na turnir ob tem dogodku se je odzvalo rekordno število klubov.  V začetku sepetembra so v Predanovcih ponovno izvedli memorialni turnir ”Sašo Fajs”, tokrat zaradi kovida v spremenjeni obliki. Turnir je potekal za veterane, kar pa ni zmanjšalo zanimivih hokejskih trenutkov. Septembra smo začeli tudi z prvenstvom na prostem, v Lipovcih pa je gstoval t.i. hokejski Inštitut, ki pod okriljem EHF usposablja trenerje, ki bi naj bili edukatorji hokejskega znanja za bodoče nove hokejske trenerje.. Po koncu igranja na prostem so se naši klubi spet odzvali povabilu na tradicionalne turnirje. Tako so v začetku novembra članice Moravskih Toplic odigrale odličen turnir v Gradcu, Lipovci pa so z selekcijo U12 in U15 gostovali v češkem Hradec Kralove. Člani  istega kluba so isti vikend gostovali na turnirju ”Zima” v Zelini. V začetku decembra so se naraščajniki Lipovec udeležili prvega turnirja v Kninu, kjer Hrvati želijo razviti nov hokejski center. Sredi decembra pa je bil izpeljan prvi turnir od štirih, novega dvoranskega prvenstva Slovenije. Če povzamemo, lahko zaključimo, da je hokejskih aktivnosti kljub raznim omejitvam bilo v izobilju.
(jč)