Korona virus lomasti tudi med organizatorji tekmovanj

Pandemično obdobje, ki je gospodar časa že krepko čez leto dni drži v rokah vse vajeti v športu tako pri tekmovalcih kot tudi pri organizatorjih. In seveda to čutijo tudi hokejisti na travi. Že večkrat smo poročali, da bi sezona 2020/21 morala biti v Sloveniji  kot ”super sezona” saj bi naši klubi in Zveza organizirali kar  pet tekmovanj na evropski ravni. Pa počasi  le-ta odpadajo. Potem, ko praktično dvoranske sezone sploh ni bilo, posega epidemična situacija tudi v organizacije klubskih in reprezentančnih evropskih turnirjev. Zaenkrat sta klubska evropska turnirja z udeležbo Triglava in Lipovcev na ”čakanju”, prav tako pa slabo kaže za premierno reprezentančno prvenstvo Hockej 5, ki bi se moralo odigrati v Lipovcih med 8. in 10. julijem letos..Potem ko je ZHNTS dobila smernice za organizacijo prvenstva v izrednih razmerah, se je predsednica ZHNTS Sanja Zelko sestala z predstavniki klubov, jih obvestila o navodilih ter se seznanila z njihovimi mnenji.Zaskrbljujoči so namreč pogoji katere zahteva EHF za varnostno izvedbo evropskih pokalov, za našo Zvezo pa predstavljajo enostavno prevelik zalogaj. V sled tega so se v nadaljevanju predsednica ZHNTS Sanja Zelko,  podpredsednik ZHNTS Jože Kranjec ter predstavnik ekipe in organizatorjev Luka Vegič preko video povezave pogovarjali z Davidom Voskampom, ki je na EHF zadolžen za  izvedbo tekem evropskega pokala. Med razgovorom so se dotaknili zdravstvene situacije v Sloveniji in se seznanili z pomisleki naše Zveze, da prvenstva ne bi mogli organizacijsko izvesti. EHF pa naj bi se v naslednjih 2-4 tednih odločila če prvenstva nižjega ranga v celoti odpovedo. Možnosti prestavitve na poznejši del leta odpade. EHF je ZHNTS  zaprosil, da pošlje nekaj dodatnih informacij.  In sicer: če je možna organizacija dogodka v mehurčku (kar pomeni, da imajo igralci in osebje možnost gibanja le na in ob igrišču ter v hotelu), če lahko ZHNTS izvede hitro testiranje na prizorišču in koliko bi jo to kot Zvezo stalo, če ZHNTS lahko uredi PCR testiranje za tuje državljane in koliko to stane (če plačajo sami). V primeru, da bi se prvenstvo izvedlo, bi tekme potekale na podoben način kot naše prvenstvo v jeseni (slačilnic ni – igralci pridejo direkt na igrišče in odidejo v hotel; prevoze iz hotela do igrišča si ekipe plačajo sami) .Tako morajo najti najboljšo rešitev iz zdravstvenega vidika in jim posredovati informacije o strošku.
Med razgovorom je bila največja dilema za tiste ekipe, ki bi prispele z letalom v sosednjo državo – kako je s prestopom meja, kakšne bodo omejitve glede testov, karantene in potrdil o cepljenju tam in pri nas. ZHNTS  je svetovala, da naj ekipe po možnosti prispejo na Brnik
In kaj je razlog, da so naši organizatorji, ki so sicer znani po dobrih izvedbah prvenstev v strahu nad nezmožnostjo organizirati evropsko prvenstvo? Vsekakor bi novi pogoji zahtevali bistveno več  ljudi za izvedbo tekmovanja kot jih je ZHNTS sposobna dobiti. Nadaljnji problem so testiranja in kontrole ter v tem primeru premale slačilnice in njihovo premajhno število. Prav tako bi bilo težko izvesti vsa  željena razkuževanja v objektih in prevoznih sredstvih.  Za prevoze bi rabili večje število avtobusov in kombijev. Ob tem pa je še več manjših zahtevkov.  Eden največjih problemov pri organizaciji pa bi bila odsotnost gledalcev. Kot je znano se na tekmah v Lipovcih vedno zbere  veliko gledalcev, ki z gostinskimi storitvami predstavljajo precejšen vir finančnega kritja organizacije tekmovanja. Vse navedeno je zadosten razlog za skrb naših organizatorjev, kako  bi čim boljše izpeljali tekmovanje. Za končni odgovor ali prvenstvo sploh bo pa bomo morali še malo počakati. Vsaj 4 tedne.
Jože Kranjec, podpredsednik ZHNTS:”Zadeva je še povsem nedorečena.Sicer je do julija še precej časa in se lahko še marsikaj spremeni. EHF pa tudi redno spremlja vso situacijo in je z nami stalno v kontaktih. Zaenkrat si nobena reprezentanca ne upa kupiti letalskih kart, čeprav bi bilo za nas kot organizatorje najboljše da bi vsi prišli z svojimi avtobusi. A vsaj za Ruse, Angleže in Ciprčane to ni mogoče. Razmišljamo tudi o tem, da bi sami kupili teste in testirali  udeležence. Vemo pa, da če prvenstva ne bo v Sloveniji, ga drugje ne bo. Tudi prestavitev na jesen odpade, saj nekatere Zveze že zelo hitro začnejo z domačimi prvenstvi.Skratka: čaka nas burna pomlad.”
(jč)