Letos spet Nemke in Nemci kraljujejo v dvoranskem hokeju

Evropski sistem dvoranskega hokeja je nastavljen tako, da se dvoranska tekmovanja za državna prvenstva začnejo ponekod že v novembru in se končujejo konec februarja. Ja, dvoranski hokej je iz leta v leto bolj popularen in niso redke tekme, kjer so največje dvorane zasedene do zadnjega mesta. Toda vmes med nacionalnimi prvenstvi so v januarju reprezentančne tekme, v februarja pa klubske tekme za evropski pokal. Začetek le-teh se bo zgodil prihajajoči vikend. Letošnji reprezentančni rezultati potrjujejo trditev o izrednem napredovanju nekaterih držav tako v moški kot ženski konkurenci.
Tekme najvišjega reprezentančnega ranga za moške so bile odigrane v belgijskem Leuvenu, kjer ni manjkalo presenetljivih rezultatov. Tako nihče ni pričakoval da bodo Poljaki premagali Belgijce, niti da bodo Portugalci stresli Poljake. Prava senzacija je bila zmaga Švicarjev nad Nemci. Eno večjih presenečenj je tudi zmaga Belgijcev nad Avstrijci v tekmi za 3.mesto, z čimer so naši severni sosedje po dolgem času ostali brez stopničk. Spomnimo, da je Avstrija svetovna velesila v dvoranskem hokeju z zelo kvalitetnim delom z mladimi. V finalu pa so Nemci z 6:5 premagali Poljake, ki so se prvič uvrstili v finale evropskega dvoranskega  reprezentančnega hokeja. Na prvenstvu najvišjega kakovostnega razreda so sodelovali tudi naši južni sosedje Hrvati, ki so se po porazih v predtekmovanju na koncu borili za končno 9.mestu in slavili  z 6:4 proti Ukrajincem.  Letošnje evropsko dvoransko prvenstvo je imelo tudi nekaj slovenskega pridiha, saj ja za najboljšega igralca prvenstva bil izbran Anže Fujs, ki  je svojo hokejsko pot začel v Predanovcih, zdaj pa je – potem ko sta z bratom Gregorjem dobila hrvaško državljanstvo – eden od najboljših dvoranskih igralcev v Evropi in nosilec igre v hrvaški reprezentanci. Na tekmah drugega kakovostnega razreda v Budimpešti so v finali Irci premagali Dance, v tekmi za 3.mesto pa je Litva bila boljša od Cipra.
Ženske reprezentance najvišjega kakovostnega razreda so tekmovale v Berlinu in tudi tu ni manjkalo presenečenj. Če smo na vrhu lahko pričakovali Nemke je veliko presenečenje drugo mesto Poljakinj in tudi tretje Avstrijk, ki v ženski konkurenci niso taka velesila kot njihovi moški kolegi. Tudi Čehinje so z 5. mestom prijetno presenetile.Tekme drugega kakovostnega razreda so bile odigrane v irskem Galwayu. Razred višje bodo napredovale Irke in drugouvrščene Litvanke.  Hrvatice so bile tretje.
(jč)