Metka Škrilec: ”Klub je na zavidljivem nivoju.”

V Hokejskem klubu Moravske Toplice so pred dvema tednoma imeli redno letno skupščino, ki je letos bila tudi volilna. Na zelo dobro obiskanem zboru so izvolili novi UO kluba in razveseljivo je, da smo dobili sploh prvo predsednico kakšnega hokejskega kluba v več kot 110-letni zgodovini tega športa v Sloveniji. Na položaj prvega člana kluba je bila imenovana Metka Škrilec, sicer poslovna sekretarka na komunalnem podjetju Čista narava, ki pa je že tudi doslej bila zelo aktivna v klubu. Prav zato je bila Škrilčeva naš pravi izbor za klepet.
– Gospa Metka. Čestitke za izvolitev na mesto predsednice. Je že bila sklicana prva seja Upravnega odbora?
Konstitutivno sejo UO HKMT smo opravili v začetku tega tedna, kjer smo se prvič dobili vsi člani novega UO in si zadali najnovejše izzive za nadaljevanje dela v klubu in končanje sezone igranja hokeja na travi za leto 2022/2023. S pomlajenim UO smo pozitivno in smelo štartali v letošnje za naš klub v mnogo čem prelomnem letu.
– Ali veste, da je hokej na travi v Sloveniji živ že od leta 1911 in da je v tem času Slovenija imela le dve ženski na mestu predsednice ZHNTS in nobene na mestu predsednice katerega od hokejskih klubov?
To zgodovinsko dejstvo mi ni poznano. Predstavlja pa premik v dosedanjem razmišljanju in verjetno tudi sledenju trendom, ki so se v okviru hokeja na travi v Evropi že uveljavili in kjer ženske zasedajo pomembne funkcije. Za sebe pa upam, da to ni samo odraz trenda, ampak da v meni vidijo osebo, ki je na tem mestu zaradi svojih sposobnosti ne glede na spol.
– Vaša kandidatura je imela močno podporo v klubu. Čemu to pripisujete?
Veseli me, da je članstvo v tako velikem številu presodilo, da sem primerna kandidatka za vodenje kluba. Najverjetneje je k temu v veliki meri prispevalo dejstvo, da sem v klubskem življenju dejavna že precej časa in, da je bilo opaženo moje delo na funkciji tajnika HKMT, pri organizaciji prireditev in hokejskih kampov, poznavanju ustroja kluba ter njegove pozicije v okolju, kjer živimo in športamo.
– Vaš klub je znan po tem da se na občnih zborov udeleži veliko članov kluba. Tako je bilo tudi letos. V čem se razlikujete od drugih klubov?
Na letošnjem občnem zboru, ki je bil kot že povedano tudi volilni, se je zbrala večina delujočih članov, pa še ti, ki so manjkali so imeli opravičljivo odsotnost zaradi privatnih neodložljivih zadev. Mislim, da v našem klubu vlada prijateljsko in sproščeno vzdušje, ki ga vsake toliko časa poleg igranja hokeja na travi popestrimo še z dopolnilnimi dejavnostmi in pa, da člani čutijo da imajo podporo vodstva pri izobraževanju, pridobivanju novih kvalifikacij in izkoriščanju vseh možnosti, ki jih nudi naš šport.
– Se strinjate, da ste klub prevzeli v dokaj dobri kondiciji?
Klub se po koronskih časih ponovno dviga in ja v lanskem letu smo doživeli pravi preporod. Kar se tiče igralskega kadra so igralci in igralke so precej zavzeto začeli trenirati, pridobili smo že nekaj novih igralcev najmlajše selekcije, kajti v času omejenih možnosti delovanja je nastala več kot dvoletna vrzel manjkajočih igralcev, kar pa se počasi popravlja. Finančno in organizacijsko je pa klub na zavidljivem nivoju, kar nam priznavajo tudi drugi športni strokovnjaki in je zasluga vseh dosedanjih vodstev.
– Vaš predhodnik je trdil, da ima tako dober Upravni odbor, da bi si upal organizirati tekmovanja na najvišji ravni. Ogrodje sedanjega Upravnega odbora je isto. Delite mnenje z njim?
Dosedanji predsednik Črnko Jože in UO je zadnja leta delovanja posvečal pozornost in zagovarjal razvoj na vseh področjih delovanja, tako da imamo v klubu vsa potrebna znanja za organizacijo klubskih tekmovanj tudi na evropski ravni. Ker imamo v naših vrstah sposobne in delovne člane, starše igralcev in simpatizerje kluba, ker imamo kvalificirane sodnike in delegate, nam verjamem tudi v prihodnje, ob takih izzivih ne bo spodletelo. Pozitivno naravnanost, kjer vsi delamo in prispevamo k rasti kluba moramo samo širiti in nadgrajevat, zato veseli dejstvo, da so trije člani UO, ki so bili zamenjani, ostali vključeni v delovanje kluba in nam bodo še naprej pomagali pri izvedbi zadanih nalog.
– Česa se boste najprej lotili?
Osebno mislim, da je še vedno v prvem planu vključevanje novih mladih igralcev in pridobivanje na množičnosti, kajti samo kvantiteta pripelje do kvalitete. Želim si, da bi mladi spoznali, koliko različnih možnosti razvoja nudi igranje hokeja na travi za razvoj celovite osebnosti in, da bi se radi odločali za treniranje hokeja na travi.
– Klub se seli igralno v Tešanovce. Bo obdržal sedanje ime in kaj mislite da se bo z tem spremenilo?
Znano je, da so nam v OMT prisluhnili in uresničili dolgoletno željo po novem igrišču katerega izgradnja se počasi se končuje. Na tem mestu se še enkrat v imenu vseh delujočih v klubu zahvaljujem za odobritev projekta “hokejsko igrišče Tešanovci” tako županu g. Glavaču, kot vsem svetnikom, ki so to idejo podprli in omogočili proračunsko sofinanciranje igrišča, kajti brez ustrezne infrastrukture, treniranje ni mogoče. V Tešanovcih bomo prvič zaigrali na lastnem igrišču. Zelo smo veseli tudi tega, da se počutimo sprejete v novem okolju tako s strani vodstva KS Tešanovci, kakor tudi nogometnega kluba Tešanovci s katerim si bomo delili klubske prostore. Obrisi, ki se počasi izrisujejo na športno rekreacijskem centru Tešanovci nas navdušujejo in samo želimo si, da bi nam domicil v Tešanovcih dal novega elana za še boljše delovanje kluba in bi pritegnili v naše vrste tudi lokalno prebivalstvo. Glede imena pa sem mnenja, da smo športni klub, ki ima večino igralcev iz celotnega področja občine Moravske Toplice, zato potrebe po preimenovanju ne vidim, bomo pa v pa o tem izpeljali temeljito debato in se odločili na podlagi večinskega mnenja.
– V zadnjih letih se je začelo delati po šolah. Je to ključ do uspeha kluba?
Veliko energije dejansko vlagamo v delo z otroki na dveh osnovnih šolah. Prvo je OŠ Bogojina, ki nam je lokacijsko najbližja in kjer smo našli zelo dobrega podpornika v vodstvu šole, še posebej pa v njihovem športnem učitelju Slavic Joštu. Na OŠ Tišina, ki je drugo jedro pa zelo zagnano in z veliko entuziazma hokejski krožek odlično vodi naš trener Primož Legenič. Samo upamo lahko, da bo to rezultiralo v prihodu novih igralcev v naš klub in posledično tudi popularizacijo hokeja v drugih sredinah. Malo je zamrlo delo na OŠ Kobilje, ker enostavno nimamo zadosti trenerskega kadra, se pa bomo upamo tja v bližji prihodnosti tudi vrnili, kajti prav iz tega okolja smo dobili izredno perspektivnega golmana nižjih selekcij.
– Kaj mislite narediti na relaciji klub-ZHNTS? Ni skrivnost da ta obligacija šepa?
Sama ne mislim zahajati v odnose v preteklosti. Želela pa bi si želela, da bi se odnosi do zveze otoplili in da bi se vsi klubi bili enakopravni partnerji. Da bi se zveza še naprej trudila pripraviti pogoje za dobro delovanje in predvsem pa širitev našega športa po Sloveniji. Trenutno sama vidim največ možnosti za izboljšanje na področju sojenja, kateremu v zadnjem času ni bilo posvečeno dovolj pozornosti in ga je potrebno v najkrajšem možnem času dvigniti na višji nivo. Kvaliteta igranja hokeja na travi predvsem pa hitrost zahteva, da se dvigne tudi kvaliteta sojenje, sicer bo to negativno vplivalo na razvoj hokeja na travi.
– Kje vidite klub čez 4 leta?
Moramo biti optimisti in verjeti, da če se bomo trudili in vsi deležniki delali za skupno dobro kluba in hokeja na travi, uspehi ne bodo izostali. Klub bo deloval na vseh področjih, ki so že utečene: treniranje vseh selekcij, organizacija hokejski kampov, sodelovanje na sejmih, …..) in mogoče bomo pogruntali še kakšno novost. Veseli nas tudi dejstvo, da se vračajo igralci po daljšem premoru aktivnega igranja hokeja na travi in se oblikuje še veteranska ekipa. Ker pa vse temelji na prostovoljnem delu v kratkem bistvenih sprememb ni za pričakovati, kajti že sedaj prostovoljci dajejo svoj maksimum. Klub ima dodano vrednost tudi v tem, da vsako leto izpeljemo kakšen projekt, ki ozko gledano ne sovpada z igranjem hokeja na travi, nas pa v lokalni skupnosti poveže z drugimi klubi oz. občani. Naj ostane tudi v prihodnje tako.
– Hvala. Prijetno je bilo klepetati z vami. In seveda veliko športnih užitkov.
(jč)

Foto: Metka Škrilec