Na rešitev bo še potrebno počakati

Ponedeljkovo popoldne je v času hokejskih kislih kumaric bilo namenjeno predstavitvi in prenosu dobrih praks iz tujine za našo hokejsko področje. Kot smo že poročali je v mesecu aprilu skupina naših hokejskih predstavnikov gostovala na Nizozemskem v mestu Oosterbeeck, kjer bi si naj nabrali nekaj dobrih praks za delovanje v klubih in v hokeju na sploh in kar se le da uporabiti tudi v Sloveniji. Naj spomnimo, da je v jesenskem času kar nekaj naših udeležencev sodelovalo v trenerskem izobraževanju, katero je potekalo v športnem, parku v Lipovcih, učitelji iz Nizozemske in Belgije pa so na tem izobraževanju usposabljali naše kandidate za trenerje bodočih slovenskih hokejskih trenerjev.
In sedanji posvet je zadnje dejanje omenjenega sklopa. Tokratnega druženja ki je imelo načrt predstavitve videnega na Nizozemskem in dati razpravo kako izboljšati stanje pri nas se je udeležilo 15 slušateljev. Predstavljeno jim je bilo, da omenjeni klub, ki ima 800 članov in na Nizozemskem spada med male klube deluje pretežno na prostovoljstvu. Naši predstavniki so na gostovanju imeli možnost videti kako tam potekajo športni dnevi in kako si lahko otroci izbirajo športno panogo z katero bi se ukvarjali. Seveda se za vsako delovanje v klubu plača članarina, ki znaša od 150.- eur pa vse do 500.- eur letno. Za ta denar klub ne nudi nič posebnega. Nudi le možnost igralcem, da se družijo in igrajo hokej. Praviloma so v klubih cele družine in kaj lahko se zgodi da klub že po enem tednu ima toliko članov, da nadaljnji vpis ni mogoč. V klubu je na začetku dejavnosti bistveno manj tekmovalnosti kot pri nas, prav vsak član v klubu pa mora opraviti določene aktivnosti za dobro kluba. Najbolj opazno pa je, da na treninge hodijo vsi. Pri vsem tem članstvu ima klub le 3 zaposlene.
Po slišanem je stekla razprava o stanju v našem hokeju. Slušatelji so si bili enotni, da stanje ni rožnato in da je potrebno kaj hitro ukrepati če ne želimo zatona tega športa v Sloveniji. Z nekaj idejami kako do sprememb so prihajali člani HK Moravske Toplice, ki so že dalj časa znani kot nergači zaradi mrtvila v našem hokeju na travi. A so se žal tudi tokrat udeleženci razšli brez konkretnih ciljev in zadolžitev, kakor tudi brez datuma za naslednje druženje na to temo. In tako bo na boljše čase potrebno še nadalje čakati. Da le ne bi bilo prepozno.


Foto: Udeleženci razgovora so imeli številne ideje.
(jč)