Nizozemska pobrala smetano pri moških in ženskah

Sobotno popoldne je ponudilo zadnji dejanji letošnjega evropskega prvenstva v hokeju na travi za ženske. Na stadionu Sparkasse  v nemškem Mönchengladbachu  smo namreč najprej videli  tekmo za 3. mesto, zatem pa še veliki finale. A iskreno rečeno se je  prvenstvo odvijalo po nepričakovanih notah. Že polfinalni dvoboj je prinesel prvo presenečenje, saj nihče ni pričakoval tako visoke zmage Nizozemske nad Anglijo, ki je bila polfinalistka zadnjih olimpijskih iger v Tokiji. Tudi zmaga Belgije proti Nemčiji v drugem polfinalu je vse prej kot pričakovana, saj je v belgijskem hokeju na travi moška ekipa tista, ki dosega večje uspehe. A vsaka tekma se začne z 0.0 in težko je komu oporekati, da je zmagal nezasluženo. Tako smo najprej videli tekmo za 3.mesto med Anglijo in Nemčijo, kjer je mrežo prvih načela odlična Sonja  Zimmerman z zadetkom v 12.minuti iz kratkega kota, do konca pa sta v golu Angležinj končali še dve žogici. V finalu so Nizozemke bile boljše od sosedinj Belgijk z 3:1. Vsi zadetki so bili doseženi iz igre in vsi so bili zadeti v prvem polčasu. Ob Nemcih, ki so na vseh domačih tekmah povsem napolnili stadion so  navijaško kulisi dvigali še Nizozemci, ki igrajo najbolj množično ta šport pa čeprav je domovina hokeja Anglija. Tokratno prvenstvo so številne reprezentance  že vzele kot generalko pred prihajajočimi olimpijskimi igrami v Parizu,ki se hitro približujejo. Na repu seznama udeleženk prvenstva so bile Italijanke. Prvenstvo je potekalo brez Rusijje in Belorusije.

Mönchengladbach, Nemčija, Sparkassen stadion

Članice
Polfinale
Nizozemska : Anglija 7:0
Nemčija : Belgija 0:1

Tekma za 3. mesto
Anglija : Nemčija 0:3

Finale
Nizozemska : Belgija 3:1
Strelke za Nizozemsko: Wen Marijn, Moes Freeke in Josje Burg.
Strelka za Belgijo: Raye Abi.

Če so ženske končale evropsko prvenstvo v soboto so ga moški končali v nedeljo. In tudi tu ni šlo brez presenečenj. Že zmaga Angležev nad Nemci po izvajanju kazenskih strelov v polfinalu je bila rahlo presenečenje, medtem ko so bile v drugem polfinalu med Belgijo in Nizozemsko v igri vse opcije. V pravi hokejski poslastici so na koncu slavili spretnejši Nizozemci. V nedeljskem dopoldnevu je bila najprej tekma za 5.mesto med Avstrijci in Francozi, ki so tekmo dobili in ki za Olimpijske igre pripravljajo odlično hokejsko zasedbo. Glede na dejstvo, da so Francozi odlični v vseh kolektivnih športih  je le vprašanje časa kdaj bodo tudi hokejska velesila. Temelji so odlično nastavljeni.V srečanju za 3.mesto so Nemci doživeli še en udarec, saj  so jih Belgijci (ki so zadnji olimpijski prvaki) premagali z 2:0. Iskreno lahko priznamo, da so Nemci največje razočaranje domačega prvenstva.
Finale pa je ponudil tekmo za tiste z najboljšimi živci. Če je najprej kazalo da se bodo Nizozemci sprehodili do lovorike, saj sta De Vilder v 9.minuti in Telgenkamp v 37. minuti priigrala lepo prednost, so se v drugem delu stvari precej zapletle. Najprej so organizatorji morali na začetku drugega polčasa  prekiniti tekmo, saj se je nad mestom razbesnela strašna nevihta, ki je ogrožala igralce in gledalce. Po dobri uri se je tekma nadaljevala in v izdihljajih je prišlo do prave živčne vojne. Najprej so Angleži zahtevali da VAR potrdi njihovo trditev, da je bila žoga Nemcev višje od kolena in da jim pripada kratki kot. Po več kot pet minutnem ogledu v sobi se tamkajšnja sodnica iz Irske ni mogla odločiti, zapletala je stvari in glavni sodnik je dosodil kratki kot. Nizozemci so ga obranili in takoj zatem so tik pred koncem tekme Angleži spet zahtevali kratki kot preko VAR-a – in ga dobili. A Nizozemci so se spet obranili in se veselili naslova evropskih prvakov in karte za Pariz. Najslabša ekipa prvenstva je bila v konkurenci članov reprezentanca Welsa, ki se seli v nižji kakovostni razred.

Člani
Polfinale

Belgija : Nizozemska 2:3
Nemčija : Anglija 0:0 – 4:5 po kazenskih strelih

tekma za 3. mesto
Belgija : Nemčija 2:0

Finale
Nizozemska : Anglija 2:1
Strelca za Nizozemsko: De Vilder in Telgenkamp Duco.
Strtelec za Anglijo: Ward Sam.
(jč)