Reprezentance končale, začenjajo klubi

Čeprav se dvoranske aktivnosti pri igranju hokeja začenjajo že ob koncu oktobra, veljajo neke zakonitosti po celi Evropi v katere so vključeni tudi naši klubi in reprezentance. Tako se v novembru najprej začenjajo pripravljalni turnirji, v decembru se začenjajo nacionalna prvenstva in prva polovica januarja je praviloma rezervirana za reprezentančna tekmovanja. Nadaljuje se z nacionalnimi prvenstvi ki je spet prekinjeno sredi februarja, ko so tekme evropskega pokala za klube. Manjše Zveze z tem dvoranske aktivnosti zaključijo, velike pa končajo tekmovanja tja do srede marca. Seveda je bilo v korona krizi precej sprememb, toda letošnje leto že povsem diši po normalnem. To pomeni, da smo sedaj že v obdobju, ko so reprezentance končale z svojimi nastopi. Letos sicer brez naših fantov in deklet, ki pa bodo prisotne na evropskih igriščih v februarju.
Če so najboljše reprezentance, tiste iz elitne lige svoje opravile že decembra, so ostale tekmovale minuli vikend. Z izjemo moških reprezentanc U21, ki bodo na češkem tekmovale prihajajoči vikend. In zakaj nas tako zanimajo tekme minulega vikenda? Predvsem zato, ker so na prvenstvu drugega kakovostnega razreda tekmovale vse naše sosede z izjemo Madžarske, in Poljakinje, ki pa bodo tako kot Italijanke z našimi dekleti na klubskem prvenstvu na Polskem. In kaj j ponudil minuli vikend? Potrdil je dejstvo, da Avstrija postaja velesila dvorankega hokeja tudi pri ženskah. Avstrijke so se namreč kot zmagovalke prvič uvrstile v finale in po zmagi nad Češko (2:1) postale članice elitnega razreda. V tekmi za tretje mesto so Turkinje z istim rezultatom premagale Ukrainke. Italijanke so bile predzadnje skupini, medtem ko so naše južne sosede Hrvatice turnir končale brez točk in z vsega dvema doseženima goloma. A priznajmo – ta kakovostni razred je že tako kvaliteten, da tabela kaže realno sliko hokejske evropske hierarhije.
Tekme elitnega razreda so potekale v nemškem Hamburgu, kjer Nemci pogosto organizirajo tekme na najvišji ravni. Hamburg namreč živi za hokej in v tem mestu težko najdete prosti sedež ko igra njihova reprezentanca.V konkurenci članic so v finalu Nemkinje z 5;4 odpravile Nizozemke, ki v dvorani niso tako kvalitetnne kot na prostem. Tretje mesto pa so osvojile Ukrainke, ki so z 0:1 odpravile Avstrijke. V isti dvorani je bilo tudi prvenstvo za člane . Smetano so pobrali Avstrijci, ki so z 2:1 odpravili domačine Nemce, medtem ko so po zmagi z 10:3 v tekmi za 3. mesto bili boljši od Švicarjev Nizozemci.
V tem času pa poteka v indijski Odishi svetovno prvenstvo za člane na prostem. Prvenstvo ki se je začelo 13. januarja 2023 se bo končalo 29. januarja 2023.
Na domači hokejski sceni se bo v nedeljo odvijal trtetji tekmovalni dan. Spet bodo ob 10.00 začeli 17- letniki. Po hokejskem druženju najmlajših bo nato prva tekma članic. Pomerili se bosta ekipi Moravskih Toplic in Triglava. Začetek je napovedan za 11.45. Zatem bosta še tekmi 17-letnikov in igralcev selekcije U14, nakar bo tekma članov Moravskih Toplic in Triglava Predanovci 2, z začetkom ob 14.30. Predzadnje srečanje bo novi dvoboj članic, saj se bosta na zadnji tekmi rednega dela pomerili ekipi Moravskih Toplic in Triglava Predanovci. Zadnje srečanje bo dvoboj članov Lipovci in Triglav Predanovci 1. To srečanje se bo začelo ob 16.30 uri.
(jč)