Sezona za hitro pozabo

Sezona prvenstva Slovenije v hokeju na travi z letnici 2023/24 je končana in spodobi se, da ob zaključku pogledamo kaj nam je ponudila. Pravzaprav bi večina poznavalcev slovenskega hokeja rekla, da je minila v skladu z pričakovanji in trenutnim stanjem v tem športu, toda nekaj posebnosti je vendar bilo. Tudi ta sezona je bila tekmovalno razpisana za selekcije u 10, ki so imeli le hokejska druženja in tekme brez vodenja rezultatov in tabel, pa za selekcije u14, mladinci, članice in člani.
Z vsemi selekcijami sta v prvenstvu sodelovala le Triglav Predanovci in Lipovci, medtem ko Moravske Toplice niso letos imele selekcije u 14, ki jim manjka pretežno zaradi kovidnega obdobja, ko se ni igralo in se praktično ni vključevalo otrok. Zagotovo bi morali biti najbolj zadovoljni v Lipovcih, kjer so osvojili tri naslove. Vse prej kot prvo mesto v selekciji u14 in pri mladincih bi bilo presenečenje, saj imajo v Lipovcih odlični naraščaj in nekaj izrednih posameznikov pri mladincih. Morda je nekoliko presenetljiva zmaga pri selekciji članic, saj imajo Moravskih Toplicah vseeno nekoliko izkušenega ekipo. Toda dekleta so naslov potrdila na igrišču in temu ni kaj za oporekati. Toda v Lipovcih zagotovo največ šteje naslov v konkurenci članov. In ta je ostal v Predanovcih. Resda tudi zaradi ne igranja članske ekipe Moravskih Toplic, toda če smo povsem realni je v tej sezoni ekipa Triglava bila za nianso boljša in si zlasti z dobrim igranjem v spomladanskem delu morda bolj zaslužila novo zvezdico. Morda. Zdi se da se prav ekipa Triglava prebuja tudi v nižjih selekcijah. Če so pred dobrim desetletjem osvajali naslove v praktično vseh mladinskih kategorijah je bilo vmes obdobje, ko praktično niso imeli otroškega pogona in so celo eno sezono bili ogroženi z ne igranjem v evropskem pokalu. Sedaj se jim stvari urejajo in z prihodom Tomaža Pankera na trenersko mesto otrok je prihodnost vedno svetlejša. Ne posebno dolgo so imeli težave tudi z sestavo članske selekcije. Pa se je vrnila večina bivših igralcev sestavila novo zasedbo in začela na novo. Lepo je videti, da se bivši igralci tudi najdejo v vlogi trenerjev višjih in nižjih selekcij. Prav tako je lepo videti, da so starejše igralke še vedno prisotne na igrišču in v kombinaciji z mladimi tvorijo člansko vrsto. Realno je največje razočaranje sezone ekipa Moravskih Toplic, zlasti selekcija članov, ki je v zaključku sezone povsem razpadla. Da nekaj ne gre po željah kluba se je videlo že v dvoranskem prvenstvu, spomladi pa je evalvacija bila popolna. Toda ni dvoma, da bodo v upravnem odboru naredili vse da se bo hokej v Moravskih Toplicah pobral in če ne z domačimi igralci pa morda z tujimi spet sestavijo tudi člansko vrsto. Volja je, tudi kadra za delo je zadosti in tudi vsako leto se priključi nekaj novih otrok.
Letos je Slovenija v tekmah evropskega pokala na prostem sodelovala samo v konkurenci članov, kjer so bili naši predstavniki ekipa Triglava. Lipovci so ostali doma, z selekcijo članic pa že dolgo na prostem Slovenija ne sodeluje v tovrstnem tekmovanju. Tudi reprezentanca zadnja leta ne tekmuje, kar pa je razumljivo, saj klubi še vedno dajejo prednost klubskem igranju pred reprezentančni. Toda ob dejstvu, da so vsi hokejisti popolni amaterji in so z dopustom omejeni jim težko kaj očitamo. In seveda tudi finance niso nepomembne. Morda tudi za letos lahko povemo, da je naše prvenstvo z malo klubi ne motivirajoče. Toda konec sezone je prinesel novi Upravni odbor in z tem nekaj novih pogledov na slovenski hokej na travi. Morda pa bo le po vrsti let v kratkem napisana nova zgodba. Upamo in si želimo.


Foto: Zadnja sestava ženske reprezentance izpred treh let.
(jč)