Štefan Škerlak, čebelar, ki je ustanavljal dva hokejska kluba

Štefan Škerlak je zanimiv gost. Čeprav nikoli ni bil aktivni hokejist na travi je bil prisoten pri ustanovitvi dveh hokejskih klubov. Začel je v Predanovcih in po nekaj letih prišel v Moravske Toplice. Tu so namreč nekaj let prej v sklopu Term 3000 zgradili igrišče z umetno travo in Štefan je takoj dobil idejo, da bi temu igrišču lahko dali dušo hokejisti na travi. In tako se je začelo. Prav zato smo ga tokrat povabili kot  hokejskega gosta.
– Kaj danes počne Štefan Škerlak? Je bilo kaj bližnjega srečanja z korona virusom?
Štefan Škerlak: ”Uradno sem upokojenec a nimam dosti miru. Glavni hobi je čebelarjenje, dosti pa sem tudi na vrtu. Živim sicer mirno življenje, a je to razgibano. Tudi zaradi tege me je zaobšel korona virus. Se je pa medtem nabralo nekaj drugih bolezni pa sem tudi to vse uspešno porihtal.”
– Začeli ste v Predanovcih. Kako se spomnite prvih trenutkov?
Štefan Škerlak: ”Najprej naj  povem, da je iz tega kraja moja žena. Sicer pa je bila v Murski Soboti na igrišču z naravno travo tekma UHK Svoboda – Triglav Predanovci in tam sem bil tudi jaz v družbi navijačev iz Predanovcev. Beseda je dala besedo in padel je predlog, da naj jaz prevzamem vodenje kluba. In že na naslednjem sestanku sem bil izvoljen na ta položaj. Kmalu potem smo z g. Podleskom in g. Fujsom v Predanovcih začeli navažati zemljo na komasacijsko parcelo z namenom izgradnje igrišča z naravno travo. Že takrat so pomembno vlogo odigrali ob tem Rudi Cipot, Franc Škrilec, Ludvik Cigut in drugi. Izkopali smo celo svoj vodnjak za namakanje igrišča. Na naslednjem občnem zboru pa je padlo vprašanje, koliko bi nas stalo, če bi tu naredili igrišče z umetno travo. Takrat je že bil predsednik Rudi Cipot. In tako se je začelo. Šel sem do g. Zelka, ki je imel izkušnje z izgradnjo igrišča v Lipovcih in naredil je predračun. Na naslednjem sestanko smo o tem govorili in vključiti je bilo potrebno tudi Športno Zvezo Murska Sobota, saj je takrat bila ena občina. Priključil se nam je še občinski sekretar in kmalu zatem je bil v sejni sobi občine Murska Sobota sprejet sklep o gradnji igrišča. Pisalo se je leto 1995. Po izgradnji sem deloval v Predanovcih še dve leti.”
– In kako ste prišli do ideje, da se naredi klub tudi v Moravskih Toplicah?
Štefan Škerlak: ”Ideja je bila moja. In tudi igralci, ki so prišli iz Triglava so imeli željo po klubu v Moravskih Toplicah. Takih igralcev je bilo 7 ali 8. Glavni predstavnik za ustanovitev kluba je bil Jože Škerlak, ki je pozneje bil tudi prvi predsednik kluba. Veliko pa je takrat pomagal tamkajšnji župan Feri Cipot. Ne smem pozabiti na ravnatelja O.Š. Bogojina Jožeta Pršo in Štefana Vučaka, ki je bil zraven na ustanovni seji, ki je bila 6. decembra 1996. Takrat je v klub prišlo tudi precej igralcev iz Maribora. Svoje domicilno igrišče je klub našel v športnem kompleksu Terme 3000, kjer smo si morali všiti v umetno travo oznake za hokej.
– Kakšna so bila prva leta v Moravskih Toplicah?
Štefan Škerlak: ”Bile so porodne težave, a nam je pomagala občina Moravske Toplice. Rezultatsko pa sploh ni bilo slabo saj smo imeli izkušene igralce, dva celo iz tujine.”
– Kako pa je bilo s prvo opremo?
Štefan Škerlak: ”Kompletno prvo opremo smo šli iskat Krsto Nikolić, Matej Cigut in jaz kar v Nemčijo v tovarno TK. Kupili smo tudi dva kompleta dresov in celotno hokejsko opremo skupaj z golmansko. Za nas je bilo to nekaj nepredstavljivega in tega smo bili zelo veseli. O tem kako smo to peljali preko meje pa raje ne bi govoril.”
– Hitro ste začeli z tekmami za evropski pokal.
Štefan Škerlak: ”ker smo imeli dobri igralni kader smo že po treh letih šli na prvo tekmovanje v tujino. Takrat smo sodelovali v pokalu pokalnih zmagovalcev na Dunaju. To je za nas bilo praktično prvo gostovanje. Tudi rezultatsko smo bili dobri, saj smo v tekmi za 3. mesto premagali predstavnika Azerbajdžana.”
– Kako pa je bilo z uporabo igrišča v Moravskih Toplicah?
Štefan Škerlak. ”Za samo uporabo ni bilo nekih posebnih težav, le vzdrževati smo ga morali sami. Več težav nam je povzročala uporaba garderob in tušev.”
– Se spominjate kakšnega posebnega dogodka iz tistih časov?
Štefan Škerlak: ”Ja, moj največji zalogaj je bila prva organizacija tekem evropskega pokala za ženske kategorija C. Dobili smo odlično oceno. Takrat so bili zraven še sami eminentni gospodje kot so Titan, Cipot, Vučak, Črnko in ostali. Je pa bilo teh dogodkov dosti in veseli me, da je iz vsega  tega zrasel klub, ki je dobro organiziran in dobro deluje. Rad bi še dodal, da nam je takrat veliko pomagala zavarovalnica Triglav.”
– Letos ima HK Moravske Toplice 25-letnico. Se boste udeležili proslave kluba?
Štefan Škerlak. ”Če me bo služilo zdravje in ne bo šlo kaj narobe, se bom zagotovo udeležil.”
(jč)


Foto: Štefan Škerlak