Tokrat gre zares: hokej na travi prihaja v šole

Da so se nekateri naši hokejski delavci že leta razburjali nad mrtvilom v slovenskem hokeju na travi ni nobena skrivnost, v tem pa so prednjačili pri HK Moravske Toplice. Zdaj so si lahko oddahnili. Napoved da bo prišel hokej na travi v osnovne šole je blizu uresničitvi in ta vikend so bili opravljene prve dejavnosti. Pred časom je vsem osnovnim šolam v Pomurju bila poslana ponudba, da jih ZHNTS vabi v t.i. Šolski hokejski festival z čemer bi se naj povečala prepoznavnost tega športa, razen tega pa bi radi čim več mladih odvrnili od računalnikov in jim ponudili športnega udejstvovanja. Povabilu se je odzvalo sedem šol, to pa je prav toliko kolikor so si izvajalci želeli za prvo izvedbo. Prvo druženje je bilo v športni dvorani v Krogu, kjer so desetim slušateljem najprej predstavili sam projekt, pozneje pa je sledil praktični del. Dogovorili so se, da bo prvi dve leti festival otrokom nudil hokej preko igre, ne bo pa vključeno tekmovalnosti. V hokejski festival so vključenio otroci od prvega do petega razreda, a bodo razdeljeni po starosti. Projekt bo potekal z sprotnimi nadgradnjami, tekmovalnost pa se bo začela po 12. letu starosti otrok – tako kot je to praksa v zahodni Evropi. Otroci ki se bodo navdušili nad tem športom pa se bodo pozneje lahko vključili v tekmovanja preko klubov. Seveda si želijo v prihodnje vključiti še bistveno več šol, tudi iz ostale Slovenije, cilj dogodka pa so tudi novi klubi. In Šolski hokejski festival bi naj bil prvi korak do tega, da se hokerju na travi poveča prepoznavnost. Celoten projekt vodi Primož Legenič, praktični del je v rokah Luka Vegiča, komunikacije z šolami pa opravlja Andrej Grah.
Simona Ravnič, Osnovna šola Prosenjakovci: ”Sem pozitivno presenečena. Veseli me da sem se spoznala z hokejem in drugimi športnimi delavci. Hokej nam predstavlja popestritev vsebine dela. V naši šoli bo verjetno največji problem prevoz otrok, zato bi rada vključila tudi starše. Naša šola je na ruralnem območju in me veseli, da našim otrokom lahko predstavimo nove vsebine in sodelujemo z drugimi šolami.”
Alen Nemec, Osnovna šola 1, M.Sobota: ”Pozitivno je, da se je ta šport začel spodbujati. V šoli upamo, da se bodo otroci dobro vključili in da bodo nekateri končali v klubih.Vsi danes prisotni smo začetniki v tem športu. Sama predstavitev je potekala na zavidljivi ravni, upam pa da se v prihodnje vključi še več šol.”


Foto: Udeleženci izobraževanja pri prvem srečanju s hokejem


Foto: Praktični del seminarja
(jč)