Ukrainke prve, naše sedme

V Lipovcih se je končal reprezentančni turnir za članice tretjega kakovostnega razreda, tudi z udeležbo slovenskih hokejistk. Kot smo že poročali pred tednom smo tokrat v Lipovcih gostili odličen turnir z nekaterimi zelo močnimi reprezentancami. Izstopale so Ukrajinke, odlične so bile tudi Švicarke in Turkinje, viden pa je bil tudi napredek Portugalk. V spodnjem delu predelnice so se znašle Slovakinje, Hrvatice in Slovenke.Pravzaprav smo pred turnirjem v Lipovcih pričakovali, da naša dekleta ne bodo krojila vrha, saj je bila reprezentanca zelo pomlajena. Dobri poznovalci bi bili zadovoljni že z kakšnim zadetkom, katerega pa kljub sedmim kratkim kotom na turnirju nismo videli. A nekateri segmenti na tekmah so obetali, da bi lahko ta tokrat zelo mlada reprezentanca v prihodnje bila precej uspešna. Večina deklet je namreč imela še pogoje za igranje v kadetski reprezentanci, zato ni bilo pretiranega razočaranja. Če izvzamemo tekmo z Ukrajino so ostale tekme bile odigrane v skladu z pričakovanjem. Škoda je le, da so naša dekleta na vsaki tekmi imela črno rezultatsko luknjo, ko so si pokvarile dober rezultat in vtis in v nekaj minutah dobila več zadetkov. Povejmo, da so naše reprezentantke imele ob polčasu z Hrvaticami rezultat 0:0, pa tudi na srečanju z Slovaško in Portugalsko so ob polčasu zaostajale le za gol.
Sam turnir je bil dobro organiziran. Prvi dan je sicer bil prekinjen zaradi močnih nalivov, v nadaljevanju pa je vse teklo gladko. in to kljub dejstvu, da je prvenstvo potekalo dobesedno v izrednih zdravstvenih razmerah. Povejmo da ni razlike v organizaciji turnirjev na najvišji ravni in takšnimi kot smo jih organizirali v Lipovcih.Kako resno so na EHF pristopili k organizaciji turnirjev govori dejstvo, da, je na vsakem tekmovanju predstavnik EHF, ki spremlja izvajanje zdravstvenih predpisov, na EHF pa so zaposlili tri zdravnike za navodila v zvezi z trenutno pandemijo. Čeprav so sodniki eni od tistih, ki so najbolj na udaru lahko tokrat povemo, da so svoje delo opravili odlično.
V času turnirja v Lipovcih je potekal tudi turnir iste kategorije v portugalski Lousadi.Tukaj so se v tekmi za 3. mesto udarili domačini in Turki. Po rednem delu je bilo 3:3 po kazenskih strelih pa je slavila reprezentanca Turčije. V finalnem srečanju so Belorusi presenetljivo gladko premagali Čehe z 4:0.Prav dejstvo, da sta se Belorusija in Češka znašli v tretjem kakovostnem razredu govori o tem kako se širina kvalitetnih hokejskih reprezentanc širi. Še pred dobrim desetletjem so Belorusi bili na robu elitne osmerice, Čehi pa redni udeleženec tekmovanj v drugem kakovostnem razredu.

Challenge III, Lipovci, drugi del
Turčija – Portugalska 6:0
Slovaška – Švica 0:7
Slovenija – Hrvaška 0.6
Slovenija – Portugalska 0:6
Ukraina – Turčija 3:1
Švica – Hrvaška 4.0
Slovenija – Slovaška 0:4
Turčija – Hrvaška 4:0 – tekma za 3. mesto
Ukraina – Švica 2:1 – finale


Foto: Slovenke med polčasom z trenerjem Jožetom Kranjcem
(jč)