V najvišjem kakovostnem razredu odslej deset klubov

Potem, ko so znani vsi nasprotniki naših predstavnikov v tekmah evropskega pokala v prihajajoči dvoranski sezoni, smo dobili tudi vse udeležence v tekmah evropskega pokala v vseh ostalih kakovostnih razredih. Naj spomnimo, da je najvišji rang t.i. Eurohockey indoor club turnir, v katerem so letos določene spremembe. V tem najvišjem kakovostnem razredu od letos več ne nastopa osem najboljših ekip, ampak je prvenstvo razširjeno na deset klubov. Drugi kakovostni razred je t.i. Trophy z udeležbo osmih klubov, zatem pa je še osem ekip v kakovostnem razredu Challenge 1 in v kolikor je prijavljenih zadosti ekip je še kakovostni razred Challenge 2. V dvoranskem prvenstvu ima vsaka država (za razliko od igranja na prostem) pravico sodelovati le z eno ekipo, ki naj bi bila zmagovalna ekipa določene države. V kolikor se prvak, ne bi odločil sodelovati v evropskem pokalu (kar se seveda v najvišjih kakovostnih razredu še ni zgodilo) ga lahko nadomesti drugouvrščena ekipa, ki pa v primeru, da bi zmagala na turnirju ne bi imela možnosti napredovati oziroma osvojiti prvo mesto.
Letošnje prvenstvo v najvišjem kakovostnem razredu v konkurenci članov bo potekalo v avstrijski prestolnici Dunaj, kamor praviloma odpotuje na tekme več naših ljubiteljev dvoranskega hokeja. Povejmo, da je Dunaj že večkrat gostil dvoranske tekme na najvišjem nivoju, tudi v konkurenci članic. Letošnja zasedba je precej pestra in z nekaterimi klubi, ki jih pred leti še zdaleč ne bi čakali v tem kakovostnem razredu. Tekmovali bodo turški Gazientep, ki je še ne tako dolgo bil v družbi naših klubov, pa Harvestehuder iz Nemčije, pa naši stari znanci, domačini Arminem, angleški Wimbeldon, ki je že tudi igral z našimi klubi, hrvaška Mladost, francoski Luc Ronchin, španski Sanse Complutense, nizozemski HHV, ter belgijski Rojal Leopold klub in polski Poznan. Vsekakor zasedba, ki govori z kako velikimi koraki se razvija evropski dvoranski hokej, tudi v naši neposredni soseščini. Turnir se bo zaradi razširjenosti skupin začel dan prej, končnega zmagovalca pa dobimo 18. februarja 2024 okrog 15.15 ure Bo to spet ekipa Arminem, ki je že na vseh turnirjih zadnjih let glavni favorit, ali morda presenetljivi lanski prvak Nemčije, moštvo Harvestehuder ali kdo drug bomo videli ob koncu letošnje dvoranske sezone. Veseli pa nas lahko tudi spoznanje, da imajo evropskega prvoligaša tudi naši južni sosedje. Mladost je ekipa, ki je krojila vrh že v času skupne države in je z profesionalnem delom še danes ena od velikih evropskih ekip.
Drugi kakovostni razred imenovan Trophy bo evropski turnir odigral v češkem Plznu v enakem terminu kot prvoligaši, le da bo tekmovanje en dan krajše. Tokrat je nehvaležno napovedovati glavnega favorita a kljub temu bi sam izpostavil fizično izredne Ukrajince. Za drugo mesto, ki pelje v najvišji kakovostni razred pa je krog kandidatov zelo širok. Zaenkrat ne kaže, da bi bilo zadosti klubov za oblikovanje še kakovostnega razreda Challenge 2.
Omenimo, da prihajajoči vikend ekipa članic Moravskih Toplic gostuje na tradicionalnem turnirju v Zelini.


Foto: Dvoranski turnir prvenstva Slovenije je bil pred leti odigran tudi v Ljutomeru
(jč)