V svetovnem hokeju vre

Za hokej na travi bodo ljubitelji tega športa rekli, da je to najbolj džentelmenski šport. A tudi v taki športni disciplini včasih pride do zdrah. In le-te so sedaj pojavile v svetovni zvezi za hokej na travi (FIH). Nemir je vnesel izbor najboljših igralcev, vratarjev in mladih igralcev obeh spolov ter izbira najboljšega trenerja minule sezone. Za boljše razumevanje obnovimo letošnje hokejsko dogajanje na Olimpijskih igrah v Tokio. V ženski konkurenci so v finalu Nizozemke z 3:1 premagale Argentinke, medtem, ko so v tekmi za 3. mesto igralke Velike Britanije s 4:3 premagale Indijke. V moški konkurenci pa so Belgijci z 2:1 v finalu stresli Avstralce, kar je za Belgijo bila po 101. letu prva zlata medalja za to državo v kolektivnih športih. Takrat (leta 1920) so na domačih Olimpijskih igrah v Antwerpnu belgijski nogometaši bili zlati. Tako da je povsem razumljivo zakaj so hokejiste v Belgiji slavili kot nacionalne heroje.
Po vseh dogajanjih v minuli sezoni je FIH razglasil najboljše v prej omenjenih kategorijah. Povejmo, da glasovanje poteka tako, da 50% glasov prispevajo kapetani in trenerji nacionalnih zvez, 25% glasov prispevajo navijači in 25% dodajo mediji. Letos je glasovalo 79 nacionalnih zvez od 141 zvez kolikor jih je združeno v FIH. Od 42 evropskih predstavnikov jih je glasovalo 19. Svoj glas je oddalo 300.000 gledalcev. In izbira je bila milo rečeno nenavadna. Prav vse nazive so pobrali Indijci. V moški konkurenci je bil izbran najboljši trener Graham Raid, ki je sicer Avstralec, a trenira Indijo. Najboljši igralec minule sezone je Harmanpreed Singh in najboljši vratar Pr Sreejesh, ki je prehitel zadnja tri leta najboljšega vratarja na svetu 33-letnega Belgijca Vincenta Vanascha. Najperspektivnejši mladi igralec je Vivek Prasad, razumljivo, Indijec.
Podobno je bilo v ženski konkurenci. Najboljša igralka je Gurjit Kaur, najboljša vratarka Savita, za najboljšo mlado hokejistko so izbrali Sharmilo Devi in za najboljšo trenerko so izbrali indijsko trenerko nizozemskih korenin Sjoerd Marijne.
Letošnji izbor je v vplivne nacionalne hokejske zveze vnesel nemalo nezadovoljstva. Najbolj so bemtili v deželi olimpijskih zmagovalcev, Belgiji in v deželi zlatih hokejistk, Nizozemski. A za izbor so sprejeta pravila in če kdo misli, da niso pravična jih je enostavno potrebno zamenjati.
Slovenija tokrat ni bila vključena v glasovanje. Škoda da ne, saj imamo kar nekaj dobrih poznavalcev svetovnega hokeja. Predvsem bo potrebno v prihodnje prisluhniti Robertu Mesariču, ki je odličen poznavalec aktualnih dogajanj, pa tudi mlada Iva Marič, znana kot mednarodna hokejska sodnica izredno dobro pozna svetovne hokejske trende. Pa na še eno stvar ne smemo pozabiti. Svetovno hokejsko zvezo vodi Indijec dr. Narinder Dhruv Batra, ki je v veliki meri zaslužen za indijske uspehe.
(jč)