Zrinski: ”Dobili smo zagon”

Naj se sliši še tako nenavadno, ampak letošnje dvoransko prvenstvo še vedno buri duhove. Eden od razlogov je zagotovo dejstvo, da je kar pet ekip v članski selekciji prvenstvo naredilo bistveno bolj zanimivo, razlog pa je najava, da se bo prihodnjega prvenstva udeležila tudi nova ženska ekipa, ki prihaja iz Lipovcev. Zagotovo pa še vedno zveni v ušesih ljubiteljev dvoranskega hokeja suverena zmaga članov Triglava v finalni tekmi nad serijskimi prvaki, igralci HK Lipovci. Prav to pa je razlog, da smo poiskali Tomislava Zrinskega, ki skupaj z Matjažem Potokarjem krmari HK Triglav Predanovci. Ob tem je Tomi (tako ga kličejo prijatelji) tudi direktor reprezentanc pri Zvezi za hokej na travi Slovenije in pravi naslov za našo radovednost.
– Tomi. A je kaj časa za igranje na kitaro, ali pa le-ta bolj sameva v kotu?
T. Zrinski: ”To pa ne. Za kitaro je vedno čas. Sicer pa malokdo ve, da igram tudi harmoniko. In tudi za harmoniko se vedno najde čas.”
– Je kaj novega v HK Triglav Predanovci?
T.Zrinski: ”Ta zima nam je dala veter v jadra. Priznam, da so nam zrasli apetiti in sedaj ciljamo na prvo mesto tudi v igranju na prostem. Sicer pa se že pripravljamo tudi za igranje evropskega pokala na prostem. Challenge 2 se bo igral v Gibraltarju.”
– Ta zima je bila za vas nekaj posebnega. Bili ste udeleženec turnirja evropskega pokala, osvojili ste dvoransko prvenstvo. Pa se ustaviva najprej na tekmah evropskega pokala. Skupina je bila verjetno enostavno premočna za slovenski hokej in odmevnejši rezultat?
T.Zrinski: ”Točno tako. Mi smo igrali Challenge 1 in nivo je bistveno nad našim prvenstvom. Igra se hitro, ni počitka in zato je bil tak rezultat.Odločilna je fizična pripravljenost. Tehnično smo konkurenčni hitrosti pa nimamo take kot naši nasprotniki.”
– Tudi dekleta so v sicer zelo okrnjeni skupini igrala dobro.
T.Zrinski: ”Drži. Z malo sreče bi lahko bilo še boljše. Dekleta so pokazala voljo in dala svoj maksimum.”
– V čem se skriva tako dobra igra v finalu, ko pa je Triglav imel kar nekaj težav v razigravanju z hokejisti Moravskih Toplic?”
T.Zrinski.”Veliko so štele izkušnje z evropskega pokala. Vedeli smo, da moramo igrati hitro skozi celo tekmo.Tudi če vodiš ne popuščaš. Tako je bilo na evropskem pokalu in tega smo se držali. Pa tudi v finale smo šli z veliko voljo in željo po uspehu. Peter Marin se je odlično vklopil v trenersko delo. Naredil je spremembe v postavitvi igralcev in nekoliko spremenil način igre. Tudi on je dobro unovčil izkušnje.”
– Sistem udeležbe reprezentanc za igranje na evropskem prvenstvu se je nekoliko spremenil. Sedaj vsi igrajo kvalifikacije. Kakšna je vaša odločitev za igranje na takih turnirjih?
T.Zrinski:” V letošnjem letu ne bomo sodelovali v teh kvalifikacijah. Letos so le-te za obe selekciji v Franciji in tam ne bi bili konkurenčni, pa tudi finančno ne bi tega zmogli. Na prvenstvo ne bi mogli peljati najboljših 18 igralcev. Bomo pa decembra šli z žensko reprezentanco v Bratislavo in to z zelo mlado ekipo. V naslednjih letih pa več pričakujemo od regionalnih prvenstev, ki jih uvaja EHF. Če bo seveda vse teklo po načrtih.”
– Kako vidite slovenski hokej v prihodnosti?
T.Zrinski:”Brez novih klubov ne bo šlo. Trije klubi lahko dvignejo kvaliteto zgolj za eno stopnico. Za konkurenčnost mora biti več klubov, kar dvigne kvaliteto. Rabimo tudi podmladek, za kar pa je potrebno dobro delo z reprezentanco. V Prekmurju se za hokej ni bati, potrebno pa ga je razširiti tudi drugam po Sloveniji. To bi prineslo tudi več denarja, saj ga sedaj dobimo od države zgolj ščepec. Nekaj razgovorov z državo na to temo je že bilo, a v tem mandatu zagotovo ni čakati sprememb.”
– Ste z klubom že začeli delati na prostem?
T.Zrinski: ”Pravzaprav sploh nismo nehali. Delamo na prostem, v dvorani pa nabiramo kondicijo.”


Foto: Tomislav Zrinski
(jč)